Η σύγχρονη λύση για την αντιγήρανση

images 222

 Τι είναι η ενέσιμη μεσοθεραπεία;  

Είναι μέθοδος της αισθητικής δερματολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, της δερματικής χαλάρωσης και των ρυτίδων του προσώπου.

Πού βασίζεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία ανάπλασης των ιστών (στόχος η καταπολέμηση των σημαδιών της γήρανσης) ;

Στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων (πρωτίστως) και δευτερευόντως στα συστατικά του πλάσματος και στα λευκά αιμοσφαίρια που προέρχονται από το αίμα του ασθενούς. Η δράση των παραπάνω ενεργοποιείται και ενισχύεται με ειδικό διάλυμα DNA και νουκλεοτιδίων (δηλαδή το DNA activator).

Γιατί η θεραπεία ονομάζεται PRP;

To PRP (platelet rich plasma) σημαίνει «πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια». Η θεραπεία βασίζεται στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων και στα ενεργοποιημένα συστατικά του αίματος του ασθενούς, τα οποία έχουν αναπλαστικές ιδιότητες. Είναι λοιπόν μια απολύτως βιολογική θεραπεία.

Οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων (κυριότεροι εκ των οποίων είναι οι EGF, V-EGF, FGF, PDGF, ΤGF-α, TGF-β κ.ά.) δρουν συνεργιστικά για την ανάπλαση του δέρματος και πιο συγκεκριμένα επάγουν

την αγγειογένεση (άρα πετυχαίνουμε καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση του δέρματος), τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων του δέρματος και την διαφοροποίηση κυττάρων του δέρματος (προσέλκυση και δημιουργία νέων ινοβλαστών που παράγουν εξωκυττάρια ουσία).

Τα λευκά αιμοσφαίρια αντιμετωπίζουν τις μολύνσεις και εκκρίνουν και αυτά δικούς τους αυξητικούς παράγοντες που συμπληρώνουν και ενισχύουν τη δράση των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων. Τα θρεπτικά συστατικά του πλάσματος (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ.) συμβάλλουν στη θρέψη, ενυδάτωση και σφριγηλότητα του δέρματος και προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες.

Σε ποιες περιοχές γίνεται η θεραπεία;

Στο πρόσωπο (μέτωπο, πόδι χήνας, μάγουλα, πηγούνι) το λαιμό, το ντεκολτέ, την κοιλιά, την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του μηρού, το γόνατο, τους γλουτούς και τη ραχιαία επιφάνεια των χεριών.

Συνδυάζεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία με άλλες αγωγές αντιγήρανσης;

Συνδυάζεται ιδανικά μεταξύ άλλων με Botox και υαλουρονικά εμφυτεύματα-fillers (για γέμισμα των ρυτίδων ή περιοχών προσώπου και σώματος).

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τρεις συνεδρίες ( η δεύτερη γίνεται στον μήνα και η τρίτη στο εξάμηνο). Έπειτα μπορούμε να την επαναλαμβάνουμε κάθε 6 μήνες ή και πιο αραιά.

Υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και αφορούν τη περιοχή που πραγματοποιήθηκαν οι εγχύσεις.

Το δέρμα μπορεί να εμφανίσει ελαφρύ πρήξιμο, εκχυμώσεις και ερυθήµατα («κοκκινίλες») τα οποία όμως θα υποχωρήσουν σε λίγες μέρες. Πρόκειται συνολικά για μια πολύ καλά ανεκτή θεραπεία, γιατί οι πιθανότητες αντίδρασης στο υλικό της μεσοθεραπείας μηδενίζονται, αφού εγχύεται υλικό από το ίδιο το αίμα της ασθενούς.

Πονάει;

Συνήθως όχι. Στην περιοχή της θεραπείας, προηγείται τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας, που καθιστά τη διαδικασία απολύτως ανεκτή.

Χρειάζεται χρόνος ανάρρωσης;

Όχι. Μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις δραστηριότητές σας, χωρίς κανέναν περιορισμό. Η περιοχή της θεραπείας ενδέχεται να φαίνεται ελαφρώς ερεθισμένη, αλλά αυτό είναι ένα παροδικό φαινόμενο και καμουφλάρεται εύκολα με το συνηθισμένο μέικ-απ.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;

Οι αυξητικοί παράγοντες βελτιώνουν την αιμάτωση των ιστών και επιταχύνουν την ανάπλαση των κυττάρων. Η υφή της επιδερμίδας βελτιώνεται σταθερά καθώς ανανεώνονται με εντατικούς ρυθμούς τα κύτταρα, με τα αποτελέσματα να γίνονται ιδιαίτερα ορατά μετά από την 1η εβδομάδα και να βελτιώνονται σταθερά μέχρι και την 6η εβδομάδα.