prosopo-katharismos 111Φροντίδα και ενυδάτωση προσώπου κατά την διάρκεια, αλλά και μετά το καλοκαίρι…

 

Η έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να στοιχίσει αρκετά στο δέρμα αν αυτό δεν τύχει της κατάλληλης φροντίδας πριν αλλά και μετά την έκθεσή του.

Η θάλασσα, ο ήλιος, ο αέρας, το αλκοόλ και η ενδεχομένως κακή διατροφή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αφυδατώνουν το δέρμα. Η αφυδάτωση είναι μια κατάσταση του δέρματος που μπορεί να προσβάλλει όλους τους τύπους δέρματος (κανονικό, ξηρό, λιπαρό, μεικτό).

Η θεραπεία ενός αφυδατωμένου δέρματος γίνεται τόσο «εκ των έσω» (με τη σωστή διατροφή και ενυδάτωση) όσο και με την τοπική εφαρμογή θεραπειών (μάσκες, κρέμες καθαρισμός και ενυδάτωση προσώπου).

Για να επιτευχθεί μια ισορροπία στην ενυδάτωση του δέρματος πρέπει η διατροφή να είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα καλλυντικά.

Καθαρισμός προσώπου…

 Πώς γίνεται;

Πρώτο στάδιο σ’ έναν καθαρισμό είναι η απομάκρυνση των ρύπων και του μακιγιάζ με γαλάκτωμα και λοσιόν. Στη συνέχεια πραγματοποιείται το πίλινγκ (peeling) προσώπου κατά το οποίο απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα για την καλύτερη εξαγωγή του σμήγματος και την αποτελεσματικότερη διείσδυση των μετέπειτα καλλυντικών προϊόντων. Έπειτα με την βοήθεια ατμού από ειδικό μηχάνημα πραγματοποιείται η διάνοιξη των πόρων με απαλές πιέσεις και πάντα με την χρήση γαντιών από την αισθητικό ή την ιατρό. Με τη βοήθεια των υψίσυχνων ρευμάτων κατά την διάρκεια του καθαρισμού προσφέρουμε αντιβακτηριδιακή προστασία στο πρόσωπο. Στο τέλος εφαρμόζεται μία μάσκα προσώπου κατάλληλη για τον κάθε τύπο δέρματος καθώς και μια επουλωτική, αντισηπτική ή καταπραϋντική κρέμα.

Το πιο πιθανό μετά τον καθαρισμό είναι να δημιουργηθεί λόγω της διαδικασίας μια υπεραιμία στο πρόσωπο, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα εξαφανιστεί το αργότερο την επόμενη ημέρα. Αυτό πάντα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, ένα δέρμα για παράδειγμα χωρίς ιδιαίτερη ευαισθησία και χωρίς ακμή θα παρουσιάσει λιγότερο ερεθισμό από ένα δέρμα το οποίο παρουσιάζει ακμή και πιθανόν βρίσκεται και υπό φαρμακευτική αγωγή.

Ο σωστός καθαρισμός προσώπου συνιστάται να πραγματοποιείται συχνά στις περιπτώσεις που υπάρχουν φαγέσωρες (μαύρα ή λευκά στίγματα), διαφορετικά τραυματίζονται οι πόροι του δέρματος. Σε δέρματα με τάση λιπαρότητας χρήσιμα είναι τα κατάλληλα peeling σαν συμπληρωματική περιποίηση.

Τι να προσέξετε μετά τον καθαρισμό:

  1. Μετά από έναν καθαρισμό δεν θα πρέπει να βαφτείτε για 24-48 ώρες ούτε να δεχτείτε ηλιακή ή οποιοδήποτε άλλου τύπου ακτινοβολία (όπως laser).
  2. Δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με οξέα φρούτων.
  3. Να αποφεύγετε την σωματική άσκηση για 24 ώρες περίπου, καθώς ο ιδρώτας από την άθληση αλλά και οι ρύποι μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.
  4. Για να διατηρηθεί ένα καλό αποτέλεσμα, χρειάζεται και η δική σας συμβολή και αυτό θα γίνει εάν απομακρύνετε το μακιγιάζ σας, απαραιτήτως κάθε βράδυ. Χρησιμοποιείτε τακτικά ενυδατική και αντηλιακή κρέμα.

Ανάμεσα στις πολλές περιποιήσεις προσώπου που μπορείτε να απολαύσετε μετά από έναν καθαρισμό είναι και η βαθειά ενυδάτωση, που θα προσφέρει μια πιο φρέσκια και λαμπερή όψη στην επιδερμίδα σας. H ενυδάτωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση φαρμακευτικών προϊόντων είτε σε μορφή τοπικής κρέμας είτε με την εφαρμογή ενέσιμης θεραπείας (π.χ. με σκευάσματα που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες, υαλουρονικό κλπ.).

Ενυδάτωση προσώπου…

Η διαδικασία της ενυδάτωσης προσώπου ξεκινά με έναν απλό καθαρισμό (ντεμακιγιάζ) για να απομακρύνουμε τους ρύπους ή το μακιγιάζ. Ακολουθεί το πίλινγκ (peeling) δηλαδή η απολέπιση του δέματος που μας βοηθά να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Έτσι  είναι ακόμη ευκολότερο να διεισδύσουν τα ενυδατικά συστατικά που θα εφαρμοστούν στο δέρμα, οι πολυβιταμίνες κλπ. Στη συνέχεια απλώνουμε την ενυδατική κρέμα σε όλο το πρόσωπο και συνεχίζουμε με μάλαξη που προσφέρει χαλάρωση, ενώ παράλληλα προκαλεί υπεραιμία, δηλαδή αυξημένη αιμάτωση του δέρματος με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των προϊόντων που εφαρμόζουμε και .

Ακολουθεί η εφαρμογή της ενυδατικής μάσκας, η οποία και παραμένει στο πρόσωπο για περίπου 20 λεπτά ανάλογα με το προϊόν. Τέλος, μετά την αφαίρεση της μάσκας εφαρμόζουμε την ενυδατική κρέμα προσώπου και ματιών, ενώ καλό είναι πριν βγούμε στον ήλιο να μην ξεχάσουμε την χρήση κατάλληλου αντιηλιακού προσώπου.

Έτσι, ο κύκλος των δύο θεραπειών μαζί περιλαμβάνει συνολικά 1 καθαρισμό προσώπου και 1 θεραπεία ενυδάτωσης. Μια εβδομάδα μετά τον καθαρισμό προσώπου μπορούμε να προχωρήσουμε στην πρώτη ενυδάτωση.

Αριθμός θεραπειών: Η συχνότητα του καθαρισμού προσώπου εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος. Σε λιπαρά δέρματα συνιστάται να γίνεται πιο συχνά δηλ. 3-4 φορές τον χρόνο, ενώ στα κανονικά-ξηρά μπορεί να γίνεται 1-2 φορές τον χρόνο. Η ενυδάτωση καλό είναι να πραγματοποιείται κάθε μήνα, έτσι ώστε να διατηρείται η υγρασία στο δέρμα στο σωστό επίπεδο.