Τι είναι το Πελματογράφημα και που βοηθάει;

      ΦΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟΥ 24-3-2011 041

        Πολύ συνηθισμένα προβλήματα που κάνουν το σώμα να υποφέρει, όπως η πλατυποδία, η σκολίωση, η ισχιαλγία, μπορούν να βοηθηθούν χάρη στο πελματογράφημα.

        Το πελματογράφημα είναι μία απλή και ανώδυνη μέτρηση που καλό είναι να γίνεται από όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε μικρά παιδιά και σε αθλητές. Στα παιδιά γιατί είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια σωστή ανατομική βάση στήριξης τη στιγμή που το πόδι ακόμα αναπτύσσεται και κατ’ επέκταση να διορθωθεί ή να υποστηριχτεί η όποια μηχανική – μυοσκελετική βλάβη. Στους αθλητές γιατί οι επιβαρύνσεις και τα φορτία που ασκούνται στα πόδια και συνεπώς σε όλο το σώμα μέσα από καθημερινές προπονήσεις και τους αγώνες είναι τεράστια.

Είναι μία εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων. Πρόκειται για μία συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος, όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά της.

Τα αποτελέσματα:

          Η ανάλυση των μετρήσεων και η τελική τους αξιολόγηση γίνεται από τον ειδικό Ιατρό και μόνο ο οποίος εάν το κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια, τα οποία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά και μόνο για εσάς με βάση το πελματογράφημά σας.

Τι θα κερδίσετε;

 • Εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε
 • Καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών
 • Διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων
 • Ελάττωση της μυϊκής κούρασης

Πότε είναι απαραίτητη;

         Εάν θα κάνετε πελματογράφημα ή όχι θα το αποφασίσει ο Ιατρός σας ( Ορθοπεδικός, Φυσίατρος), ή ο φυσικοθεραπευτής που σας παρακολουθεί, εάν εκτιμήσει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό σας όταν περπατάτε ή στηρίζετε τον κορμό σας. Επίσης, ενδέχεται να κρίνει απαραίτητη την εξέταση, για την καλύτερη διάγνωση του προβλήματός σας.

Το πελματογράφημα συνήθως γίνεται για:

 • Πτώση μεταταρσίου
 • Παθήσεις πελμάτων ( ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας ( ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας).
 • Αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης
 • Πόνους στην μέση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Με τη χρήση ειδικών πελμάτων η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται.
 • Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια), κάλους.
 • Νευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.
 • Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των άκρων και της λεκάνης.
 • Αδύναμο μυϊκό σύστημα.
 • Ανισοσκελία.

Γιατί να κάνετε πελματογράφημα σε μας;

Το κέντρο μας είναι ένα από τα ελάχιστα Κέντρα Πανελλαδικά που διαθέτει πελματογράφημα – ηλεκτρικό διάδρομο γερμανικής κατασκευής ο οποίος επιτρέπει την συνεχόμενη καταγραφή της κίνησης του ασθενή σε διαφορετικές ταχύτητες, σε αντίθεση με τους κλασικούς πελματογράφους στους οποίους γίνεται μία απλή στατική καταγραφή.