kapnisma    Ο βελονισμός είναι μια φυσική μέθοδος απεξάρτησης από τη νικοτίνη, ανώδυνη, ακίνδυνη και προσιτή. Με μια έως πέντε επισκέψεις ,ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, την ψυχική και σωματική κατάσταση  του ατόμου, το περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται ,τη χρήση ή όχι ψυχοφαρμάκων κ.λπ., υπάρχουν πολλές δυνατότητες να απαλλαγεί ο καπνιστής από την εξάρτηση του. Δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία τα  χρόνια και ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει. Σημασία έχει να προσπαθήσει όταν αισθανθεί έτοιμος.

Αναφορικά με τα ποσοστά επιτυχίας ,μόνο το 2,5% των καπνιστών καταφέρνουν από μονοί τους να κόψουν το κάπνισμα .Αντίθετα ,οι διάφορες μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στο 20-40% των καπνιστών. Παρόμοιο ποσοστό επιτυχίας ανακοινώνεται και με το βελονισμό (από 40-75%).

Πως  όμως δρα ο βελονισμός;

Ο βελονισμός κινητοποιεί εσωτερικούς μηχανισμούς άμυνας. ’Έξι έως οκτώ ώρες μετά τη θεραπεία με βελονισμό, μεγάλος αριθμός ενδογενών ουσιών (ουσίες που παράγονται από κύτταρα ή ιστούς του σώματος ) μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος , με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και με τις νευρικές ίνες, σε ειδικά κύτταρα-στοχους στον εγκέφαλο. Εκεί, οι ουσίες αυτές μιμούνται τη δράση της νικοτίνης <<συμπληρώνοντας>> με ενδογενείς ουσίες το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη της ,(ευερεθιστότητα, εκνευρισμός, νευρικότητα, αίσθημα ανησυχίας, αμηχανία στα χεριά, τρέμουλο στα χέρια, έλλειψη συγκέντρωσης , αϋπνίας ή υπνηλία, ακεφιά, μελαγχολία, κόπωση, τάση για φαγητό, κεφαλαλγίες, έντονη διάθεση και έντονη σκέψη για τσιγάρο και πολλά άλλα.)Μια από τις δράσεις του βελονισμού είναι να μείωση την ένταση των συμπτωμάτων αυτών, να ανακουφίσει από την ψυχική πίεση, το αγχος, την κατάθλιψη, την ένταση και το αίσθημα κενού (έλλειψη) που προκαλείται μετά από τη διακοπή της μακρόχρονης χρήσης μιας εξαρτησιογόνου ουσίας.

 Για τη διατήρηση ενός καλού  αποτελέσματος χρειάζεται σταθερή απόφαση και ένα σταθερό και ισχυρό κίνητρο.

 ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

         Ο βελονισμός είναι απλός στην εφαρμογή του. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως. Τοποθετούνται  σε ειδικά  επιλεγμένα σημεία, χωρίς πόνο. Για το κάπνισμα, τοποθετούνται  6-10 βελόνες στο λοβό του αυτιού, στο πρόσωπο και ίσως στα χεριά. Δεν έχει καμία παρενέργεια. Οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για διάστημα 15-20 λεπτών και στην συνέχεια αφαιρούνται. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε 6-8 ώρες μετά τη θεραπεία. Την  επομένη ημέρα ο καπνιστής θα αισθανθεί μειωμένη επιθυμία για κάπνισμα, δεν θα υπάρχουν τα συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης, η επιθυμία, όταν υπάρχει, θα είναι ήπια, απόλυτα  ελεγχόμενη και λιγότερη βασανιστική απ ΄ότι συνήθως, ενώ δεν θα υπάρχουν   τα συμπτώματα ενός καπνιστή που κόβει το κάπνισμα. Παράλληλα θα εμφανιστούν κάποια συμπτώματα απέχθειας στο καπνό, τα οποία  όσο περνά ο καιρός θα είναι πιο έντονα. Το τελικό  αποτέλεσμα είναι να μειωθεί η δική σα η συμμετοχή, η δική σας προσπάθεια. Δεν θα χρειαστεί να πιεστείτε τόσο, όσο θα χρειαζόταν αν παλεύατε μόνος σας. Βεβαία, δεν είναι υποχρεωτικό τα πράγματα να πάνε καλά με την πρώτη φορά. Συχνά απαιτείται επανάληψη της αγωγής με βελονισμό. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται σε δυο  περιπτώσεις)αν υπάρχουν βασανιστικά συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης και β)αν ο καπνιστής υποκύψει στην επιθυμία του και καπνίσει.

Αρκετοί ρωτούν αν μπορούν να καπνίζουν 3-5 τσιγάρα την ημέρα. Ρωτούν αν μπορούν να εξακολουθούν να καπνίζουν τα τσιγάρα εκείνα που πράγματι τους ευχαριστούν. Η  απάντηση είναι όχι.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ

 • Ο βελονισμός είναι μια φυσική, μη φαρμακευτική ιατρική πράξη.
 • Μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη αγωγή.
 • Μπορεί να εφαρμοστεί και στους πέντε πρώτους μήνες εγκυμοσύνης.
 • Στηρίζει ψυχικά και σωματικά τον καπνιστή που θέλει να κόψει το κάπνισμα.
 • Μειώνει τα βασανιστικά συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

 • Γνωστοποιήστε την απόφαση σας να κόψετε το κάπνισμα.
 • Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τους παράγοντες που προδιαθέτουν στο κάπνισμα (stress, καθημερινές μικροσυγκρούσεις).
 • Για 2-3 ημέρες αλλάξτε τη συνήθεια του πρωινού(αντί για καφέ προτιμήστε τσάι).
 • Για 1 εβδομάδα προτιμήστε να καταναλώστε πολλά φρούτα, ωμές σαλάτες, χόρτα βραστά.
 • Λιγότερο κρέας, κοτόπουλο, ψαρί, καρυκεύματα, λιγότερο έντονες γεύσεις, μικρά και συχνά γεύματα (η αυξημένη ποσότητα τροφής ή οι δύσπεπτες τροφές αυξάνουν την επιθυμία για κάπνισμα).
 • Προτιμήστε την τσίχλα νικοτίνης ή την απλή τσίχλα από το αληθινό τσιγάρο.
 • Βάλτε στο πρόγραμμα σας, κατά προτίμηση μετά τη δουλεια,20-30 λεπτά πεζοπορία την ημέρα, πάντα την ίδια ώρα. Ακόμη καλύτερο είναι το γυμναστήριο ή το jogging.
 • Δείτε την περίοδο αυτή σαν μια περίοδο αλλαγών. Επενδύστε στην υγεία σας. Βρείτε δημιουργικές ασχολίες που ξέρετε ότι περιορίζουν τον εκνευρισμός σας.
 • Αναφέρεται ότι ρόφημα από δυόσμο ή μέντα μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα.